instagram-vialactea-lightroom-juanjofuster

Tutorial: Fotografiar la Via Làctea i editar-la amb Lightroom al mòbil

Segur que molts, entre els quals m’incloc jo, pensàvem que fer una foto de la Via Làctia i editar-la podia ser molt difícil, en aquest petit tutorial, veuràs que fotografiar el cel de nit pot ser més fàcil del que sembla, seguint algunes pautes:

  • Necessitaràs un trípode que sigui estable perquè no es mogui la càmera durant el temps d’exposició.
  • Una càmera que permeti enfocament i ajustos manuals.
  • Un disparador remot o que la càmera permeti disparar amb retard per evitar qualsevol tipus de moviment.
  • Un objectiu o lent si pot ser lluminós millor, i depenent del paisatge, més o menys angular.

En el meu cas portava el meu Olympus E-m10 i un objectiu 17mm f1.8, i a partir d’aquí, hem de calcular quins paràmetres farem servir:

  • Buscarem un lloc que estigui lliure de contaminació lumínica, allunyat de nuclis urbans.
  • Informeu-vos quins dies hi haurà menys contaminació, ja sigui per culpa de la lluna o altres factors.
  • Com a simple vista la Via Làctia no es veu, pots fer servir alguna app que et digui on es troba en aquell moment. Jo utilitzo Skyview Lite.
  • Primer de tot desactivar tota mena de programari que processi reducció de soroll en les imatges.
  • Si fem servir una rèflex, aixecarem el mirall, per evitar moviments mecànics en disparar.
  • Anem a disparar en raw, per capturar tota la informació en brut.
  • Muntarem la càmera sobre el trípode i compondrem la imatge, busquem elements en el paisatge que ajudin percebre la magnitud de l’entorn, si feu servir algun amic (o vosaltres mateixos) com a model millor.
  • Ajudem-nos d’una llanterna per enfocar algun element i bloquegem aquest enfocament en mode manual.
  • Ajustem el diafragma com més lluminós millor, en el meu cas, f1.8
  • L’ISO la elevarem, però tampoc molt per evitar molt soroll, jo la vaig posar a 1600. (Aquest valor ha de variar en funció de la nostra lent, per exemple si en comptes d’un valor f.1.8 hagués usat f3.6 la ISO hauria haver estat el doble, uns 3600.)
  • I finalment hem de calcular el temps d’exposició, hem de pensar que el cel es mou, per tant les estrelles, a més segons més possibilitats que surtin mogudes. Per sort hi ha una regla que ens ajudarà a calcular els segons que necessitem: dividir 500 per la distància focal que utilitzem. En el meu cas, el meu objectiu era de 17mm però aquest no és el valor real perquè la meva càmera no és una fullframe, heu de conèixer el factor de multiplicació del vostre sensor, en el meu cas és x2, per tant el 17mm esdevé 34mm reals. Si dividim 500/34 = 14,7 aquest valor són els segon que com a màxim he de exposar sense perill de veure el cel borrós.
  • Si vols jugar amb la llum, i per exemple il·luminar, com vaig fer jo, un objecte, només has de il·luminar un segon, en cas contrari, massa estona, la foto quedaria cremada.

500 / (Distància Focal * Factor de multiplicació) = Segons d’exposició

Seguint les indicacions anteriors una de les fotos que vaig obtenir en raw va ser aquesta:

instagram-vialactea-lightroom-juanjofuster
Imatge en RAW

A partir d’ella hem de editar-la per que es vegi més vistosa, això no vol dir que estiguem distorsionant la realitat, simplement és un revelat d’imatge.

Per a això, si esteu de viatge, lluny del vostre ordinador, podeu editar amb el vostre mòbil. En el meu cas jo faig servir l’app de Lightroom, i amb ella vaig realitzar els següents ajustos:

  • Primer al menú de llum, vaig pujar l’exposició, vaig baixar el contrast, vaig baixar les altes llums, vaig pujar les ombres per guanyar informació a les zones fosques, els blancs també els vaig pujar, amb això vaig aconseguir fer la foto més clara i lluminosa, però sense sobreexposar res.
  • Ara va venir el torn al color, com la imatge original quedava color marró a causa de la contaminació lumínica que provenia d’una ciutat que estava a 30 km, vaig començar tocar el balanç Temp perquè la foto tingués tons més freds. L’ajust Tint el vaig pujar una miqueta per guanyar en tons violacis, i finalment vaig pujar la vibració per potenciar tots els colors.
  • Finalment, a la pestanya efectes, vaig pujar Clarity, per aconseguir que tots els objectes, muntanyes, estrelles es vegin una mica més definits.

Ja m’explicareu com ho ha anat la vostra primera experiència amb un cel estrellat. Un últim consell, no aneu sols, una per seguretat, l’altra perquè és més divertit compartir els resultats amb més gent.

@JuanjoFuster

• Instagram > @juanjofuster
Nature & Photo Blogger from Catalonia

2 Comments

  1. Quan ho vas penjar a Instagram, encabat vaig creure que m’ho havia perdut i era una llàstima perquè l’explicació és excel.lent. Avi m’he fixat en el nom del teu blog i zas!, m’ho rellegeixo i m’ho baixo. Tot i que no em dedico a la fotografia. Algun dia en faré servei, però.

    1. Merci de nou, els meus tutorials no són per gent que es dedica a la fotografia, són per gent com nosaltres; amants de la fotografía 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.