Aquest article està destinat tant per a qui fa fotos amb mòbils com amb càmeres. Ja veureu que fàcil resulta aconseguir aquests efectes tan vistosos de l’aigua.
Llargues exposicions d’aigua amb càmera
Que necessitaràs per a fer una llarga exposició?:
- Una càmera amb controls manuals, tant és que sigui reflex, compacta, sense mirall. L’important són els controls manuals.
- Un trípode estable per poder immobilitzar la càmera.
- Filtres ND o de densitat neutra, són uns vidres que s’adapten davant del vidre de la lent o l’objectiu. Hi ha tota una gamma de vidres de més clars o més foscos. Perquè no és el mateix fer una llarga exposició al migdia (necessitaries un més fosc) que al vespre (més clar). També n’hi ha que són regulables, és una opció més econòmica. Però depèn la posició dels vidres, pot produir efectes moiré, apareixent a la imatge com una creu central en alguns casos. Una solució pràctica, és un porta filtres amb la mida de rosca adequada als mm del porta filtres de la vostra lent, i comprar un conjunt de vidres intercanviables.
Com procedir:
- Tria un lloc bonic de muntanya amb salts d’aigua. També podràs obtenir resultats interessants en zones costaneres. L’important és que tinguem elements estàtics naturals de l’entorn que interactuin amb l’aigua en moviment.
- Assegura bé la càmera al trípode.
- Compon l’escena, intentar seguir la regla dels terços, centrar les coses pot resultar molt avorrit. Per exemple si és una cascada preciosa Situa-la a una banda, que la imatge mostri l’entorn, que respiri al voltant del motiu principal que volem fotografiar.
- Enfoquem bé l’escena i, si podem, bloquegem aquest enfocament abans de posar el filtre. Després será molt difícil enfocar.
- Posem el filtre ND que tinguem, recordeu més fosc per a llums de migdia, o menys dens per capvespres.
- Tanquem l’obertura, el màxim que ens permeti l’objectiu o lent, això seria situar-lo a F22. Amb això tanquem el pas de la llum que entra a l’objectiu. Això permetrà poder jugar amb temps d’exposició sense que la foto surti cremada o sobreexposada.
- Per a un efecte seda amb detall, no recomano un temps d’exposició de molts segons. Doncs es perdrà el moviment de l’aigua, jugueu entre 1 i 2 segons, tot depèn del que vulgueu aconseguir.
- En funció del temps d’exposició, regularem l’ISO perquè la imatge no ens quedi fosca, però tampoc cremada o sobreexposada. Avui en dia tenim sort de poder veure el resultat de com quedarà la foto abans de disparar a la pantalla o visor, però no us confieu.
- Encara que tinguem en pantalla els indicadors de que estem davant d’una imatge ben exposada, recomano baixar dos passos o més. Per a això, haurem de baixar la nostra ISO més. Per què recomano subexposar la imatge? Perquè si el sol està incidint directament en l’aigua, us sortiria cremada. Evitar que això passi, perdreu la textures de l’aigua i no hi ha res més lleig que una llarga exposició amb l’aigua sobreexposada.
- Dispara a RAW, perquè al tirar amb filtres tindrem algunes zones fosques on recuperar a posteriori la informació.
Com editar el resultat:
- Ara és quan ens descarreguem el RAW al nostre ordinador.
- Obrim el programa que tinguem per revelar RAW, sigui el Camera Raw o un altre, jo faig servir Lightroom.
- Aquí el que mana és l’aigua, pujarem l’exposició per donar claredat sense sobreexposar. No cremem l’aigua!
- Un cop amb l’aigua lluminosa al nostre gust, si veiem l’entorn fosc, anem pujar el valor d’ombres per recuperar informació de l’entorn.
- Si després d’això, veiem que l’aigua ha perdut textura i volum, baixa una miqueta les altes llums, no gaire, per evitar que sembli una imatge HDR. També puja una miqueta l’efecte Clarity, amb això l’aigua guanyarà una mica de textura i recuperarà el moviment.
I amb això tindrem la nostra llarga exposició d’aigua, preciosa i sense perdre cap detall! Ja m’explicareu els vostres resultats.
Llargues exposicions d’aigua amb mòbil
Que necessitaràs per a una llarga exposició?:
- Un trípode amb adaptador per a mòbils.
- Un mòbil, tant és que sigui Android o iPhone.
- Una app que permeti realitzar fotos amb efecte seda. Per exemple l’iPhone des del model 6s, permet realitzar fotos a mode Live (aquelles que en pressionar veiem moviment). Si no tens aquesta opció al teu terminal, hi ha una app que jo feia servir abans que es diu Average Cam, també Long Expo Pro. Per Android també hi ha opcions, busqueu per “long expo” i us sortiran opcions com Snail Camera Pro.
- Hi ha filtres ND per a mòbil, normalment subjectats amb un clip o pinça. Llegiu dalt la meva petita explicació dels filtres. Encara que amb el mòbil potser no ho necessiteu.
Com procedir:
- Tria un lloc bonic de muntanya amb salts d’aigua. També podràs obtenir resultats interessants en zones costaneres. L’important és que tinguem elements estàtics naturals de l’entorn que interactuen amb l’aigua en moviment.
- Assegurem el mòbil al trípode. Encara que les apps us diguin que no sigui necessari!. Busquem la màxima qualitat sense cap mena de moviment.
- Posem el filtre ND o no.
- Si el teu mòbil permet controls totalment manuals, mira les instruccions de l’apartat per càmeres.
- Amb el dit a la pantalla enfoquem sobre l’aigua en moviment fins a bloquejar l’enfocament.
- Amb el control de l’enfocament bloquejat, podeu baixar l’exposició amb els controls que solen sortir a la dreta del control d’enfocament. D’aquesta manera evitem que l’aigua es cremi.
- Si el teu mòbil o app permet disparar en RAW, fes-ho, sempre tindràs més control d’edició posterior.
Com editar el resultat:
- Si vas fer la foto en mode Live amb l’app nativa d’iPhone, si vas al rodet i obres la foto, lliscant el dit cap amunt, veuràs com apareix un menú amb diferents opcions, una d’elles és llarga Exposició.
- Si vas fer la foto amb una app tant en Android com iPhone, utilitza els programes d’edició que facis servir normalment. Encara que les regles que t’explico a l’apartat de càmera també et serviran per editar.
Espero que amb aquest article us surtin unes fotos ben boniques i les compartiu als comentaris perquè tots vegem els vostres resultats.